potträning och lite om Vannas utveckling

Jaha, då har det gått typ ett halvår sedan jag skrev 😂
Livet kretsar återigen kring corona då restriktionerna bara blir hårdare och hårdare då det är så många som tror att just de själva kan vara undantag och få leva på mer eller mindre som vanligt 🙄
Själv har jag varit hyfsat isolerad då jag fortfarande är föräldraledig haha. Elise och Vanna har varit småsjuka ett par vändor nu i december men annars har vi klarat oss bra under hösten!

Vanna har nu passerat året med råge, på måndag blir hon 16 månader, dvs 1 år och 4 månader. Och hon känns så stor! Hon förstår instruktioner som "ta på skorna" "släng i paperskorgen" "gå till sovrummet" osv. Hon är i en super rolig ålder! Suger åt sig allt och vill prova allt! Hon började gå vid 13 månader. Och det var från att inte gå alls till att ta typ 12 steg och kunna gå stabilt på en gång. Jag var precis likadan, väntade tills jag kunde innan jag börjae gå 😅
För 3-4 veckor sedan började vi potträna och det har gått upp och ner, speciellt då hon var sjuk. Men jag tycker hon är superduktig! Hon säger "ksssss", tecknar kiss eller går och sätter sig på pottan när hon behöver göra ifrån sig. Idag har hon inte haft en enda olycka! Vissa dagar är det flera olyckor och vissa bara någon enstaka. Dock kan hon inte få ner byxorna själv (dra upp dem efter pottan kan hon) så många gånger har hon satt sig på pottan och kissat med byxorna på 😂 ibland säger hon till precis när hon behöver gå så att man inte hinner få av byxorna. Men hon är helt klart på g och jag är så imponerad av henne! Vissa tycker att vi pottränar henne tidigt men vi är sjukt pålästa inom detta numera så vi känner att vi gör rätt och har koll på vad vi sysslar med. 

Känns skönt att vi dels läst på och dels varit uppmärksamma på hennes signaler och på så vis kunnat ta bort nappen tidigt då vi märkte att sugbehovet minskade och nu även fångat upp att hon inte velat ha blöja på sig och kunnat se att hon utvecklingsmässigt har det som normalt krävs för att kunna ta till sig potträning. Än så länge har vi dock kvar blöjan när hon sover (fast den är mer eller mindre alltid torr på morgonen) och när vi är ute. 

Vi har även trappat ner amningen ordentligt. Dock mot vannas vilja. Men jag kände att jag verkligen inte pallade mer. Min sömn blev så himla störd av hennes snuttande, jag fick ont i kroppen och jag orkade helt enkelt inte mer. Så vi har gått från fri amning, vilket innebar att hon låg vid bröstet hela nätterna och snuttade i sömnen samt måååånga gånger mellan måltiderna på dagarna. Nu får hon när hon ska sova vilket då blir ungefär två gånger per dygn. Hon skrek lite första natten men redan andra natten var det bättre även om det tog några nätter innan hon slutade skrika "teeee!" (=tutte) haha. Men nu har det gått typ en månad och det har gått bra. Och även resulterat i att min mens kommit tillbaka igen efter 2 år (gravid plus amning).

Känns så skönt att vi valt att vänta lite med förskola så att vi kan ta dessa saker som amning och potträning i lugn och ro utan att känna att det måste lyckas på en gång, att nätterna inte får bli lidande för att hon ska orka vara på förskola på dagarna osv.  

Hon har även fått 5 tänder nu och äter bra och gillar det mesta. Hon har INTE sprungit av sig knubbet 😂 
vet inte vad mer jag ska skriva 😅 hon är sjukt rolig just nu i alla fall. Så som ettåringar ju är. Är med på allt och vill prova allt själv. Hon tar tex alltid av ytterkläderna själv när vi kommer in och försöker lägga dem på rätt plats. Jag vet ju att detta med stor sannolikhet är något hon kommer börja trotsa med om något år så vi njuter så länge det varar 😂 det enda som inte flyter så bra just nu är egentligen nätterna. Hon bökar endel och vaknar extremt tidigt på morgonen. Men det kan vi leva med 😅 nästa projekt blir väl att flytta över henne till egen säng så kanske sömnen blir bättre men nu har vi ju både tagit bort amningen i så stor utsträckning och börjat ta bort blöjan så det kan vänta lite. Det blir mycket för henne om vi ska börja med ytterligare en ny grej nu. Tänker dock att vi till att börja med söver henne i egen säng vårt rum så kan hon bara komma upp till oss om hon vaknar. Både jag och emil älskar att samsova med henne så ingen av oss är riktigt villig att släppa det haha. Vill att hon ska ha tryggheten i att alltid vara välkommen upp till oss. Men tror det är bra om hon somnar i egen säng just för att minska risken att trilla ur då hon rör sig så mycket. Men som sagt, det blir lite senare 😊






Barn och familjeliv, Dagboksanteckningar | | Kommentera |
Upp